Dobrák oslavil narozeniny

Je to už 95 let, kdy byla založena historická budova naší školy na ulici Dobrovského 630. Vzhledem k tomu, že je stále ve výborné kondici, mohli jsme jí k narozeninám připravit velkolepou oslavu.

První „večírek“ byl naplánován na pondělí 30. září 2024. Dobrák (jak jsme si školu před lety trochu familiárně pojmenovali) měl navštívit známý moderátor soutěžního pořadu Zázraky přírody Vladimír Kořen. Těšili jsme se na autorské čtení z jeho nové knihy Řeka zázraků. Jenže – člověk míní, život mění. Pan Kořen onemocněl a my jsme museli slíbenou autogramiádu zrušit a hledat náhradní termín.

Oslavy pokračovaly v pátek 4. října 2024. Na tento den jsme posunuli původně květnový Charitativní běh Dobráku. Jednalo se o 7. ročník akce, kterou máme moc rádi. I tentokrát si příroda otestovala naši odolnost a poslala nám počasí pro běh sice příjemné, ale pro přátelské posezení poněkud nešťastné. Navzdory dešti jsme společně uběhli 7667 oválů. K pohybu nás motivovala šlechetnost našich dvou hlavních sponzorů - firmy Komfi, spol. s.r.o. a Pekařství a cukrářství Sázava. Ti totiž každý odběhnutý ovál proměňují v 1Kč.

Letos jsme běželi pro dva chlapce – Pavla Kvapila, našeho bývalého žáka, který již dlouhá léta bojuje se zákeřnou svalovou dystrofií, a nově také pro Kryštofa Korbičku, který se i přes handicap úspěšně účastní soutěží v bench pressu. 28. září 2024 získal v této kategorii na MČR 4. místo. Pavlova rodina použije získanou částku na nákup všeho, co může jejich synovi zjednodušit život, Kryštof si chce pořídit nový posilovací stroj.

A kolik peněz oběma chlapcům předáme? Výše zmiňovaní sponzoři přispějí částkou 7.667Kč. Další finanční obnos jsme získali z dobrovolného vstupného, dále z burzy knih, kterou připravili žáci z 9. A, a nemalou částku přidal i spolek RODO, z.s. Celkem od nás tedy Pavel i Kryštof získají 12 tisíc Kč.

Za podporu děkujeme i dalším sponzorům (firmám Kyocera AVX, fortell s. r. o., Schaeffler, Schott, Melitrade a.s., dále Městu Lanškroun, VZP a společnosti ČD). Ti všichni darovali pro naše dětské běžce drobné dárečky.

Oslavy jsme zakončili v sobotu 5. října 2024. Pro všechny zájemce jsme otevřeli všechny prostory školy, včetně zahrady a tělocvičny, a umožnili jsme tak bývalým, současným i budoucím žákům a jejich rodinám prohlédnout si místa, která bývají zpravidla pro veřejnost zavřená. Den otevřených dveří měl bohatý program. Třídy 1. stupně se proměnily v tvořivé dílničky, v odborných učebnách probíhaly zajímavé pokusy, v knihovně vznikla výstava historických kronik a fotografií, v polytechnickém centru bylo k vidění mnoho technických projektů a zajímavostí. K dispozici byl fotokoutek i útulná kavárnička, která vybízela k přátelskému posezení a vzpomínání.

Děkujeme Vám všem, kteří jste měli chuť slavit s námi. Už teď se těšíme na jubilejní 100. výročí.

Copyright (c) ZŠ Dobrovského 630, Lanškroun. All rights reserved.