Pečení jidášů na Dobráku |
Velikonoce jsou křesťanskými svátky, a proto jsou i velikonoční pokrmy ovlivněné křesťanskou symbolikou. Mazanec nebo beránek nechybí snad na žádném stole, ale už jste někdy pekli velikonoční jidáše?
Toto pečivo může mít několik podob. Někde se jidáše dělají jako malá vánočka, jinde se pletou copánky, jinde zase uzly. Svým tvarem by měly připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil poté, co zradil Ježíše.
Těsto na toto velikonoční pečivo se obvykle zadělávalo na Zelený čtvrtek. Paní ředitelka a čtyři dívky z 8. A se do práce pustily již ve středu brzy ráno. O velké přestávce celá škola sladce voněla, takže bylo nemožné takové pochoutce odolat. Během chvíle byly všechny jidáše rozebrány. O šikovnosti „našich pekařek“ tedy nelze pochybovat. Receptura na tento sváteční pokrm je sice jednoduchá, ale my si ji přesto ponecháme jako školní tajemství.
Mgr. N. Semerádová