V pondělí 14. března 2016 proběhlo projektové odpoledne s názvem Zdravá svačinka. Díky výživové poradkyni Leoně Kysilkové jsme se zapojili do programu Pestrá strava bez chemie, jehož cílem je osvěta zdravého způsobu stravování.
V rámci odpolední výuky se děti pasovaly do role kuchařů. Ve skupinkách si podle předem připravených receptů samostatně vyráběly a aranžovaly svačiny, připravily si reklamu na své kulinářské výrobky a také se dověděly o prospěšnosti některých potravin. Některé skupiny se musely popasovat s ne zcela běžnými surovinami, ale i těm se to moc povedlo, avokádová pomazánka byla výborná.
Na závěr odpoledne proběhla společná ochutnávka dětí a rodičů. Všem nám moc chutnalo.
Paní Kysilkové jsem se zeptala na rady, jak zavést zdravější potraviny do domácích jídelníčků:
● Vysvětlování – také potřebujeme vědět, proč dané věci máme dělat. Dětem vysvětluji, proč mají jíst rozinky, semínka…, jak to ovlivní jejich tělíčko. Jakým neduhům se mohou vyhnout.
● Respekt – respektování, že některou potravinu nechtějí jíst. Ale zastávám názor, že by ji děti měly alespoň ochutnat. Některé potraviny, když se přidávají v malém množství, mohou časem začít mít rády. Děti se s novou chutí musí setkat až 15x, aby ji vzaly za svou.
● Vzájemná dohoda – v tom, co by rády jedly ony a najít vhodné alternativy. Všechno je vývoj a cesta. Moji kluci mají rádi krupičnou kaši. Tak jsem začala snižovat množství mléka, nahradila ho vodou (a jinými druhy mléka), krupičku jsem začala měnit za vločky, ale i rýži, kroupy, jáhly….
● Nabídka – jejich oblíbený pokrm ve zdravější variantě.
Eva Vetchá